Groene vs. grijze zakelijke energie: dit moet je weten

Het aantal bedrijven dat de laatste jaren is overgestapt op groene zakelijke energie is flink toegenomen. Steeds meer mensen vinden groene ondernemen belangrijk – zowel ondernemers als consumenten. Dat betekent dat klanten vaker voor een bedrijf kiezen dat iets aan duurzaamheid doet dan voor een bedrijf dat dit niet doet. Een van de stappen die je als ondernemer kunt zetten in het kader van duurzaamheid is de overstap op groene energie voor je bedrijf. Wat je zoal moet weten over groene zakelijke energie in vergelijking met grijze zakelijke energie lees je in dit artikel.

Help het milieu een handje met groene stroom

Iets wat je waarschijnlijk al wel weet, is het feit dat groene stroom beter is voor het milieu dan grijze energie. Dat ligt vooral aan de manier hoe beide vormen van energie worden opgewekt. Bij de productie van grijze energie komt veel CO2 vrij; CO2 is een gas dat schadelijk is voor het milieu. Dit gas zorgt er onder andere voor dat het klimaat verandert door opwarming van de aarde. Bij de productie van groene stroom komt veel minder CO2 vrij. Dat betekent dat je met groene energie het milieu een handje helpt; dat in tegenstelling tot grijze stroom. Waar je ook naar moet kijken is de energiebron van beide soorten energie. Bij groene stroom wordt er geput uit natuurlijke bronnen, zoals de zon en de wind. Dat zijn bronnen die voor altijd zullen bestaan. Grijze energie wordt echter gehaald uit fossiele bronnen zoals aardolie en steenkool. Als we blijven doorgaan met het uitputten van deze bronnen zoals we dat nu doen dan zullen deze fossiele brandstoffen op een dag op zijn.

Groene energie is óók goed te betalen

Veel mensen denken dat groene stroom dure stroom is. Dat is vaak een van de grootste redenen dat zij nog niet zijn overgestapt op deze duurzame vorm van energie. Ben jij ook zo iemand? Dan is er goed nieuws: door de jaren heen is groene stroom voor ondernemers én voor particulieren steeds beter te betalen. Dat komt omdat er vandaag de dag een groter aanbod is van groene energieleveranciers en omdat er steeds meer stroom op een duurzame manier wordt opgewekt. Omdat er meer aanbod is, kunnen de prijzen ook wat lager liggen. Daarnaast kun je bij groene stroom net als bij grijze energie gebruikmaken van een zakelijke energievergelijker als ondernemer. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar een contract voor energie zakelijk zzp of voor grootzakelijk verbruik; met behulp van zo’n energievergelijker vind je voor iedere situatie de beste energiedeal. Op die manier scoor je dus altijd een passend energiecontract voor je bedrijf met de juiste prijs.

Je eigen groene stroom opwekken

Tot slot is het goed om te weten dat je groene energie zelf op kunt wekken. In het geval van grijze stroom is dat niet mogelijk. Dat betekent dat je met groene stroom voor een groot deel zelfvoorzienend kunt zijn. Dat is met name voor ondernemers erg interessant, omdat je op die manier niet meer afhankelijk bent van wat er op de energiemarkt gebeurt. Gaan de prijzen van zakelijke energie ineens omhoog dan merk je daar niets van. Je wekt immers je eigen groene stroom op en daar maak je gebruik van. Om je eigen duurzame energie op te wekken heb je zonnepanelen nodig. Daar moet je een investering voor doen. Het is afhankelijk van je energieverbruik hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Op basis daarvan wordt de totale prijs bepaald. Vervolgens duurt het gemiddeld acht tot tien jaar totdat je deze investering eruit hebt. De jaren daarna maak je gebruik van gratis stroom! Bedenk je dat zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan en je hoeft heel wat jaren niets te betalen voor je energierekening. Groene stroom is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.