De oude en vertrouwde omafiets

Iedereen, of tenminste bijna iedere Nederlander, ken de omafiets wel. Al jarenlang is dit specifieke design een van de meest gewilde fietsen. Het is ook een fantastische stadsfiets. Je ziet er de meeste studenten, jongvolwassenen en eigenlijk allerlei verschillende leeftijden op rond rijden. Ondanks de talloze andere opties van luxe en zelfs elektrische fietsen bestaan. Maar hoe kan het nou dat omafietsen de tijd zo goed doorstaan?

 

Het begin van de omafiets

Het design van de omafiets is een van de oudste type fietsen die er bestaan. Dat betekent niet perse dat een omafiets tientallen jaren meegaat, er worden namelijk jaarlijks zat nieuwe omafietsen gemaakt. Wat voornamelijk bedoeld wordt met een omafiets is dat het een van de eerste gangbare maten waren die op de markt verschenen. Nadat de eerste soorten fietsen, die met de grote voorwielen, verschenen kwamen er gangbare fietsen op de markt rond 1885. De omafiets was het eerste simpele en stevige ontwerp dat voor iedereen te gebruiken was. De omafiets was voor een zeer lange tijd de enige type fiets die werd geproduceerd, tot er op een gegeven moment luxere varianten op de markt kwamen. Omdat er zo weinig extra’s op de omafiets zat waren deze fietsen ontzettend eenvoudig in gebruik maar ook voornamelijk in de onderhoud. Extra foefjes betekenen ook meer dingen die kapot kunnen gaan. Iets wat er niet op zit kan natuurlijk ook niet kapot gaan en hoeft dus ook niet gerepareerd te worden. 

 

Vroeger waren de fietsen alleen uitgerust met een herenframe, dit was natuurlijk onhandig voor de lange rokken van vrouwen. Daarom werd er later een aanpassing gedaan aan het frame, deze werd gebogen. Zodat de rokken die de dames rond die tijd droegen en niet over de framebuis van het herenframe paste ook op de fiets plaats konden nemen. Hier komt de naam ook van de omafiets vandaan. Tegenwoordig is de omafiets bijna alleen maar te vinden met een vrouwen frame, heel af en toe verschijnt er toch nog een exemplaar met een herenframe. Maar dat is toch zeker erg schaars en uitzonderlijk, bovendien kunnen heren natuurlijk ook gebruik maken van het damesframe. Dit is zelfs wat fijner met afstappen. 

 

Het bestellen van een omafiets

Een omafiets bemachtigen is zeker geen moeilijke opgave. Je kunt er erg gemakkelijk eentje online bestellen die zelfs nog de volgende dag geleverd kan worden. Of je kunt ervoor kiezen om een omafiets van marktplaats of een soortgelijke site te plukken.