De verschillende materiaalsoorten voor het bouwen van een schutting

Als je op zoek bent naar een manier om je eigen schutting te bouwen, of je tuin gewoon wat extra uitstraling wilt geven, dan is het bouwen van een schutting een geweldig idee. De meest voorkomende houtsoort die in deze omheiningen wordt gebruikt, is hardhout. Maar er zijn verschillende andere materiaalsoorten die geschikt zijn voor het bouwen van een schutting. In dit blog bespreken we een aantal van deze materiaalsoorten en hun voordelen.

Hout, vinyl of metaal

Het bouwen van een schutting kan ingewikkeld en kostbaar zijn. Er zijn veel verschillende materialen die je kunt gebruiken om er een te bouwen, maar ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Houten omheiningen hebben regelmatig onderhoud nodig, maar zijn solide, duurzaam en geven de indruk van een natuurlijke begrenzing; vinylomheiningen zijn onderhoudsarm en vereisen weinig onderhoud, afgezien van af en toe schoonmaken; metalen hekwerk is een goede optie voor diegenen die een meer industriële uitstraling willen of iets zoeken dat langer meegaat dan hout.

Hardhout

Schuttingen worden traditioneel gemaakt van hout, en als je een groot terrein hebt met veel bomen in je tuin, dan weet je hoe snel ze kunnen groeien. Als je de natuurlijke uitstraling van je tuin wilt behouden en toch een sterke barrière wilt hebben tussen de tuin en de buitenwereld, dan is een schutting van hardhout wellicht een goede optie. De voordelen van het gebruik van hardhout voor omheiningen zijn talrijk. Zo heeft hardhout niet veel onderhoud nodig – slechts om de paar jaar wat kit om te beschermen tegen de invloeden van het weer en insecten. Bovendien ziet hardhout er mooi uit zonder dat er verf of vlek op nodig is. Hardhout is perfect als je op zoek bent naar materiaal met een mooie natuurlijke uitstraling. Bovendien kun je hardhout ook inzetten voor andere projecten. Zo is een hardhouten vloer ontzettend populair vanwege de uitstraling en de duurzaamheid.

Rabatdelen

Een ander materiaal dat veel gebruikt wordt voor het bouwen van schuttingen, zijn rabatdelen. Deze planken zijn prettig om mee te werken, omdat ze gemakkelijk in elkaar te schuiven zijn. Zo kun je dus heel snel en simpel een mooie houten schutting in elkaar zetten. Rabatdelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten hout en het is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en de uitstraling van de tuin welke houtsoort het beste past. Een rabatdeel is een soort schuttingpaneel dat aan één zijde een schuin vlak heeft en onder elke hoek met andere panelen kan worden verbonden. Dit betekent dat je zelfs bochten of hoeken in het ontwerp kunt maken zonder de kosten van dure betonnen palen, stalen buizen, enzovoort.