Hoe zorg jij voor je bedrijfsafval?

Misschien niet het eerste waar je als ondernemer zijnde aan denkt maar zeker niet geheel onbelangrijk, je bedrijfsafval. Binnen ieder bedrijf wordt er afval geproduceerd. Van je medewerkers op kantoor die lunch klaarmaken tot aan kartonnen dozen waar bestellingen in hebben gezeten of papier dat jullie juist niet meer nodig hebben. Er kan op wel honderden manier afval worden geproduceerd nu is alleen de vraag, wat doe jij hiermee?

Inzamelen van je bedrijfsafval

Als ondernemer is het je plicht om het inzamelen van je bedrijfsafval zelf te regelen. Dit houdt in dat jij er dus verantwoordelijk bent voor het afval wat binnen jouw bedrijf wordt geproduceerd. Jij moet zorgen dat dit wordt ingezameld en jij moet er ook voor zorgen dat je dit afvoert of laat afvoeren door een andere partij. Dit kan de gemeente zijn maar ook een ander bedrijf die deze dienst aanbiedt. Daarnaast zijn er vaak ook particuliere inzamelaars die graag een gedeelte van je bedrijfsafval willen overnemen zoals kartonnen dozen of pallets.

Je afval scheiden

Echter is je afval inzamelen in een afvalbak niet voldoende. Als ondernemer bent je namelijk ook verplicht om je afval te scheiden. Dit heeft weer te maken met het stukje duurzaam ondernemen. Karton mag dus niet zomaar bij plastic en ook het GFT afval kan het beste in een eigen bak. Om dit proces voor jezelf zo makkelijk mogelijk te maken kan je binnen je bedrijf al werken met verschillende afvalbakken. Zet deze verschillende afvalbakken in de kantine neer en waar mogelijk in kantoorruimtes of in de gangen. Op deze manier wordt het afval direct op de goede manier weggegooid waarna jij het weer makkelijker kan laten afvoeren. De praktijk leert echter wel dat medewerkers hier soms wat sturing in nodig hebben, zeker als deze afval ‘nieuw’ worden geplaatst.

Bedrijfsafval laten ophalen

Laat je het bedrijfsafval afvoeren door een externe partij? Dan dien je hier zelf een regeling over te treffen. In dit geval is een afvalbak huren de beste oplossing en deze laat je ophalen door het bedrijf op de gewenste dag. In de meeste gevallen krijg je dan direct een lege bak ervoor terug of ze komen de afvalbak alleen legen. Op deze manier heb je dus altijd een afvalbak voor je bedrijfsafval en kan het dus eigenlijk niet voorkomen dat je, je bedrijfsafval niet kwijt kunt. Benieuwd welke partij zo’n dienst aanbiedt? Neem dan eens een kijkje bij MKB Afval voor verdere informatie.